15 oktober: Herfstplukken en Uit eten midden in het bos! Geannuleerd!!

 

BosFood is puur en met passie bereide natuurlijke voeding!    

Met oeroude technieken koken we op houtvuur, met een houtgestookte oven en met wat de natuur ons dit jaargetijde te bieden heeft.                                                                                                                                  Door de bijzondere ambiance/setting waan je jezelf terug in de tijd. Een unieke manier om samen te genieten van een driegangen-diner rondom het vuur midden in het bos!

 

De Hersftplukwandeling start om 14u en duurt 1,5uur. Jeanette Boogmans ontvangt jullie op het Dagkampeerterrein de Holterberg. We gaan op zoek naar eetbare planten en paddenstoelen, waar jullie zelf een gerechtje mee gaan maken ter aanvulling van het menu. Zo leer je meteen waar je op kunt letten als je uit de natuur wilt eten en hoe je ermee kookt.  

 

Jullie komen aan op een prachtige plek midden in het bos waar Foekje en Nanda de driegangenmaaltijd hebben voorbereid. Deze vullen we aan met de zelfplukgerechten waarna jullie samen kunnen genieten van een (h)eerlijke maaltijd rondom het vuur! Om 18.30u ronden we af. 

 

 

Kennismakingsprijs € 55,= p.p. Kennismakingsprijs Kinderen tot 12 jaar € 35,=

 

***Aanmelden voor deze activiteit kan via deze link*** 

 

Deze activiteit gaat door bij aanmelding van minimaal 20 personen. 

 

Bij minder goed weer zijn de vuurplekken overdekt met luifels

 

Het menu:

 

Voorgerecht:

# Romige pompoensoep bereid in een heksenketel boven houtvuur.                               

# OERbrood uit de Houtoven. 

 

Hoofdgerecht:

# Wild smakelijk gegrild op een door het vuur verhitte speksteen*                                              

# Zalm van de plank*                                             

• De hele zalmzijde wordt met spijkers aan een plank bevestigd waarna deze naast

het vuur wordt gezet en door de stralingswarmte een ongekend smaakvol gerecht wordt.                    

# Vegetarische zelfgemaakte Notenburger

# Gepofte aardappels uit het vuur met saus

# Geroosterde seizoensgroenten uit de Houtoven                                                             

# HerfstSalade 

 

*Elke deelnemer kan kiezen uit Wild of Vis of Vega 

 

Nagerecht:

# Appelcrumble met Blauwebessensaus

# Boerenkwark met honing rechtstreeks van de imker 

 

• Koffie / thee en sap zijn inbegrepen bij de prijs. 

 

• Cola, cassis, witte wijn en bier graag kontant afrekekenen.

 

*** Alle producten zijn biologisch***

 

Deze activiteit is Coronaproof:

• Voldoende plekken rondom de vuurplaatsen op 1,5 meter voor max. 40 personen op de beide BosLevenlocaties. 

• We werken achter de tafels waarop we serveren.

• Er is een plek om handen te wassen en te desinfecteren. 


17 oktober 2020: Op avontuur! Boomklimmen en vuur! Geannuleerd!!!

 

Hoe hoog durf jij te klimmen in een boom?

En kun jij zonder aansteker een vet vuur toveren?

 

Je gaat met professionele begeleiding veilig gezekerd aan een touw vrij klimmen tot (bijna) in de top van een forse spar!

Hoe ver kun je kijken als je bovenin bent?

Wat voor beestjes leven boven in de boom?

Boomklimmen is gezond en natuurlijk!

 

Dan gaan we het bos in! Ik vertel over de  verschillende tondelsoorten (natuurlijk aanmaakmateriaal) die we dan gelijk verzamelen. Je maakt je eigen vuurplaats klaar en tovert met een firesteel een vet vuur. Vuurmeester diploma verdiend!

 

Nieuwe coronamaatregelen:

 

# Jullie mogen zelf je eten en drinken meenemen. (Dit mogen wij niet meer verzorgen helaas)

 

Er zijn 2 workshop tijden:

Van 9.30u t/m 11.30u

Van 12.30u t/m 14.30u

 

Minimaal 14 kinderen per tijd.

Maximaal 20 kinderen per tijd.

 

Leeftijd is van 7 jaar t/m 12 jaar.

 

Dit is een Kinderactiviteit.

(Door de nieuwe coronamaatregelen hebben we er een kinderactiviteit van gemaakt

 

Bij minder goed weer is de vuurplaats overdekt met luifels.

 

Prijs €10,00 p.p. 

 

***Aanmelden kan via deze link ***

 

Deze activieit is Coronaproof! 

 

 


17 maart 2021: Vrouwen Vacht Vilt Workshop in het bos! Verplaatst naar de lente!!


We vilten in 1 dag een prachtige zachte vacht van verschillende Nederlandse schapenrassen. We doen dit samen als groep vrouwen om net zoals onze voormoeders in verbinding te creëren.  

 

Hanna Christina verzorgd de workshop:

Ze houdt zich de laatste jaren bezig met het vilten van schapenvachten. Omdat ze het belangrijk vond om prachtige natuurmaterialen als wol niet verloren te laten gaan en het mogelijk is een mooie vacht te creëren terwijl het schaap nog leeft. Na het hebben van een naai-atelier waarbij zij werkte met hergebruikte materialen, is wol op haar pad gekomen en sindsdien niet meer weg te denken. Na een aantal jaren werken met wol, brengt zij met bezieling dit werk graag over op anderen.
Wol heeft een heilzame en verbindende werking, en het werken met een intentie kan je eigen vacht tot een prachtig kunstwerk en een stuk reflectie maken.
Tijdens de workshop wordt er gewerkt in tweetallen, om elkaar te helpen met het zware rollen en omdat dat natuurlijk veel gezelliger is. 


We komen samen in het bosje van BosLeven. Een mooi stukje natuur in de buurt van Holten waar Nanda verschillende activiteiten organiseert. Denk aan Oerkookworkshops, BosFoodcatering voor feesten en partijen en (kinder)activiteiten gericht op oude ambachten. 

 

Je bent van harte welkom vanaf woensdagavond 21 oktober 17u. om je slaapplek voor de nacht klaar te maken. Er is een Yurt (max. 4 personen) en 2 tenttipi’s (3 personen per tipi). Een eigen tent of camper is ook welkom. 

Om 18.30u eten we samen rondom het vuur een heerlijke biologisch vegetarische maaltijd gemaakt door Foekje van Foekje’s Eko Food.
Foekje kookt al jaren voor kleinere en grote groepen, feesten en festivals. Ze vindt het fijn om letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk bij de natuur te koken dus ze maakt gebruik van een houtoven en pure ingrediënten. 

De avond is het moment om aan het vuur alvast samen te komen en met elkaar te delen zodat er al een vertrouwdheid met elkaar kan groeien om de dag erna samen te gaan werken aan de viltvacht.

 

Na het ontbijt begint de workshop. Deze is van 10-16 uur. Je leert in een kleine groep hoe je van schapenwol een grote viltvacht kunt maken met zeep, water en je eigen handen. Je eigengemaakte vacht neem je mee naar huis, samen met nieuwgeleerde technieken, zodat je thuis zelf aan de slag kunt met vachtvilten. We vilten een vacht van geschoren wol met een achter kant van wol vilt i.p.v. leer.
Als we klaar zijn ruimen we samen de boel op en kun je je eigen spullen bij elkaar zoeken en gaat ieder vervilt en vervuld naar huis. ;-)

Kosten:

€ 155, = inclusief materialen, 3 biologische vegetarische maaltijden, thee en 1 overnachting. Je krijgt p.p. 1 muntje voor een drankje naar keuze.

 

***Bij minder goed weer is alles overdekt met luifels***

Deze activiteit is Coronaproof! 


Klik hier om een plek te reserveren

Er is plek voor maximaal 6 vrouwen. ♥ 


23 maart 2021: 2e Vrouwen Vacht Vilt Workshop in het bos! Verplaatst naar de lente!!!

 

We vilten in 1 dag een prachtige zachte vacht van verschillende Nederlandse schapenrassen. We doen dit samen als groep vrouwen om net zoals onze voormoeders in verbinding te creëren. 

 

Hanna Christina verzorgd de workshop:

Hannah houdt zich de laatste jaren bezig met het vilten van schapenvachten. Omdat ze het belangrijk vond om prachtige natuurmaterialen als wol niet verloren te laten gaan en het mogelijk is een mooie vacht te creëren terwijl het schaap nog leeft. Na het hebben van een naai-atelier waarbij zij werkte met hergebruikte materialen, is wol op haar pad gekomen en sindsdien niet meer weg te denken. Na een aantal jaren werken met wol, brengt zij met bezieling dit werk graag over op anderen. Wol heeft een heilzame en verbindende werking, en het werken met een intentie kan je eigen vacht tot een prachtig kunstwerk en een stuk reflectie maken. Tijdens de workshop wordt er gewerkt in tweetallen, om elkaar te helpen met het zware rollen en omdat dat natuurlijk veel gezelliger is. 

 

We komen samen in het bosje van BosLeven. Een mooi stukje natuur in de buurt van Holten waar Nanda verschillende activiteiten organiseert. Denk aan Oerkookworkshops en BosFoodcatering (ism Foekje Vellema) voor feesten en partijen en (kinder)activiteiten gericht op oude ambachten. 

 

Je bent van harte welkom vanaf maandagmiddag 16.30u. om je slaapplek voor de nacht klaar te maken. Er is een Yurt (max. 4 personen) en 2 tenttipi’s (3 personen per tipi). Een eigen tent of camper is ook welkom. 

Om 18.30u eten we samen rondom het vuur een heerlijke biologisch vegetarische maaltijd gemaakt door Foekje van Foekje’s Eko Food. Foekje kookt al jaren voor kleinere en grote groepen, feesten en festivals. Ze vindt het fijn om letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk bij de natuur te koken dus ze maakt gebruik van een houtoven en pure ingrediënten. 

 

De avond is het moment om aan het vuur alvast samen te komen en met elkaar te delen zodat er al een vertrouwdheid met elkaar kan groeien om de dag erna samen te gaan werken aan de viltvacht.

 

Na het ontbijt begint de workshop. Deze is van 10-16 uur. Je leert in een kleine groep hoe je van schapenwol een grote viltvacht kunt maken met zeep, water en je eigen handen. Je eigengemaakte vacht neem je mee naar huis, samen met nieuwgeleerde technieken, zodat je thuis zelf aan de slag kunt met vachtvilten. We vilten een vacht van geschoren wol met een achter kant van wol vilt i.p.v. leer. Als we klaar zijn ruimen we samen de boel op en kun je je eigen spullen bij elkaar zoeken en gaat ieder vervilt en vervuld naar huis. ;-)

 

Kosten:€ 155, = inclusief materialen, 3 biologische vegetarische maaltijden, thee en 1 overnachting. Je krijgt p.p. 1 muntje voor een drankje naar keuze.

 

***Bij minder goed weer is alles overdekt met luifels*** 

 

Reserveer je plek HIER

 

Er is plek voor maximaal 6 vrouwen. 


19 t/m 21 maart 2021: Leemoven Workshop in het bos! Verplaatst naar de lente :-)

 

‘We gaan dit weekend twee leemovens maken. Een grote waarvan we de massa maken van leembollen en een kleinere vervoerbare waar de massa van vuurvaste stenen wordt opgebouwd. Beide ovens krijgen een isolatie van leem met heel veel stro. De afwerking aan de buitenkant gaan we invullen met jullie creativiteit. Wordt het een vuurspuwende draak, een hollebolle gijs of iets abstracter, versierd met mooie motieven in natuurlijke pigmenten. Tijdens de workshop leer je hoe je een oven vanaf de grond af opbouwt en hoe je hem kan gebruiken. 

 

Extra: Bij deelname vanaf minimaal 9 personen bouwen we óók een eendagsoven, die is zaterdag klaar en dan bakken we daar zondag brood in!

 

Over Jaap Hogendoorn van Springlevend Verleden Historische Producties: 

Liefde voor geschiedenis zat er bij Jaap al jong in. Als kind verslond hij geschiedenisboeken en las hij graag spannende verhalen, bijvoorbeeld Fulko de minstreel, Oorlogswinter, Ronja de roversdochter, De gebroeders Leeuwenhart, boeken van Roald Dahl en keek hij eindeloos de tv-serie Floris met zijn held Rutger Hauer. Daardoor geïnspireerd maakt hij zijn eigen boog met pijlen, bouwde talloze hutten en vocht eindeloze duels uit met zijn broertjes. 

 

Na zijn schooltijd ging Jaap aan de slag bij Museumpark Archeon hij werkte als hoofd bouw- en meubelmakerij en coördinator voorstellingen. Archeon was zijn leerschool in de praktijk. Een speeltuin waarin hij zich oude ambachten als smeden, vlechtwerk, leembouw en leer- en houtbewerken eigen maakte en vrij kon experimenteren met het bedenken en uitvoeren van voorstellingen – hij verzorgde onder meer de dagelijkse gladiatorenshow en een reeks speciale themavoorstellingen. Daarnaast bouwde hij talloze houten meubels en gebouwen waarbij hij de bouw van fundering tot dak in eigen hand hield. Hierdoor ontwikkelde Jaap zich tot een multidisciplinaire duizendpoot met een hands-on mentaliteit die vol passie en enthousiasme altijd voor 100% kwaliteit en resultaat gaat. Neem ook zeker een kijkje op zijn website waar je meer kan zien van wat Jaap tegenwoordig allemaal doet: http://springlevend-verleden.com/

 

Leem is een prachtig natuurlijk bouwmateriaal. Dat zich uitstekend leent voor de bouw en afwerking van muren maar uiteraard ook voor de bouw van ovens en kachels. Leem is in hoge mate vuurvast en laat zich goed vormen. Anders dan cement droogt het niet chemisch uit maar aan de lucht. Daarom kan je het ook prettig met blote handen (en voeten) verwerken. Ongebakken leem is volledig herbruikbaar. Een beetje water erbij en het lost weer op.

 

We komen samen in het bosje van BosLeven. Een mooi stukje natuur in de buurt van Holten waar Nanda verschillende activiteiten organiseert. Denk aan Oerkookworkshops , BosFood catering en (kinder)activiteiten gericht op oude ambachten.

 

Je bent van harte welkom vanaf vrijdagavond 17u. om je slaapplek voor de nacht klaar te maken. Er is een yurt (max. 4 personen) en 2 tenttipi’s (3 personen per tipi). Een eigen tent of camper is ook welkom. Om 18.30u eten we samen rondom het vuur een heerlijke biologisch vegetarische maaltijd gemaakt door Foekje van Foekje’s Eko Food. Foekje kookt al jaren voor kleinere en grote groepen, feesten en festivals. Ze vindt het fijn om letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk bij de natuur te koken dus ze maakt gebruik van een houtoven en pure ingrediënten. De avond is het moment om aan het vuur alvast samen te komen en elkaar te ontmoeten.

 

Na het ontbijt gaan we beginnen met eerst een kennismaking, een stuk theorie en dan snel naar de praktijk. Beide ovens kunnen grotendeels tegelijkertijd worden opgebouwd. Dat gaat ongeveer in deze volgorde: • Vloer – Ingang - Mal voor koepel maken uit zand - Massabollen maken en aanbrengen of stenen opmetselen - Isolatielaag aanbrengen - Start maken met afwerking (wellicht leuk om samen eerst wat ontwerpen te schetsen. Uiteraard alleen tekenen met leem en/of houtkool en okers ;-) 

 

 • De volgende dag verwijderen we de zandmal van de gemetselde oven en werken we de ovens verder af. Hierbij kunnen we dan onze creativiteit laten stromen. Als we zondag rond 16u klaar zijn ruimen we samen de boel op, kun je je eigen spullen bij elkaar zoeken en gaat ieder gevuld met opgedane kennis naar huis.

 

Kosten:

 

Kosten vooraf € 250, = inclusief 6 biologisch vegetarische maaltijden, thee en 2 overnachtingen. Je krijgt p.p. 2 muntjes voor een drankje naar keuze. 

 

* De €250,- is een startprijs. Daar moet nog wat bij. Hoeveel laten we graag afhangen van je eigen ervaring. Je mag na afloop zelf bepalen hoeveel jij het waard vind. 

 

Reserveren kan door HIER te klikken 

 

Er is plek voor maximaal 12 personen.