16/17 maart 2021: Vrouwen Vacht Vilt Workshop in het bos! 


We vilten in 1 dag een prachtige zachte vacht van verschillende Nederlandse schapenrassen. We doen dit samen als groep vrouwen om net zoals onze voormoeders in verbinding te creëren.  

 

Hanna Christina verzorgd de workshop:

Ze houdt zich de laatste jaren bezig met het vilten van schapenvachten. Omdat ze het belangrijk vond om prachtige natuurmaterialen als wol niet verloren te laten gaan en het mogelijk is een mooie vacht te creëren terwijl het schaap nog leeft. Na het hebben van een naai-atelier waarbij zij werkte met hergebruikte materialen, is wol op haar pad gekomen en sindsdien niet meer weg te denken. Na een aantal jaren werken met wol, brengt zij met bezieling dit werk graag over op anderen.
Wol heeft een heilzame en verbindende werking, en het werken met een intentie kan je eigen vacht tot een prachtig kunstwerk en een stuk reflectie maken.
Tijdens de workshop wordt er gewerkt in tweetallen, om elkaar te helpen met het zware rollen en omdat dat natuurlijk veel gezelliger is. 


We komen samen in het bosje van BosLeven. Een mooi stukje natuur in de buurt van Holten waar Nanda verschillende activiteiten organiseert. Denk aan Oerkookworkshops, BosFoodcatering voor feesten en partijen en (kinder)activiteiten gericht op oude ambachten. 

 

Je bent van harte welkom vanaf dinsdagmiddag 16 maart 16u. om je slaapplek voor de nacht klaar te maken. Er zijn 2 tenttipi’s (3 personen per tipi). Een eigen tent of camper is ook welkom. 

Om 17.30u koken en eten we samen rondom het vuur. De avond is het moment om aan het vuur alvast samen te komen en met elkaar te delen zodat er al een vertrouwdheid met elkaar kan groeien om de dag erna samen te gaan werken aan de viltvacht.

 

Na het ontbijt begint de workshop. Deze is van 10-16 uur. Je leert in een kleine groep hoe je van schapenwol een grote viltvacht kunt maken met zeep, water en je eigen handen. Je eigengemaakte vacht neem je mee naar huis, samen met nieuwgeleerde technieken, zodat je thuis zelf aan de slag kunt met vachtvilten. We vilten een vacht van geschoren wol met een achter kant van wol vilt i.p.v. leer.
Als we klaar zijn ruimen we samen de boel op en kun je je eigen spullen bij elkaar zoeken en gaat ieder vervilt en vervuld naar huis. ;-)

Kosten:

€ 130, = inclusief materialen, thee en 1 overnachting. Je krijgt p.p. 1 muntje voor een drankje naar keuze.

 

* Iedereen zorgt zelf voor eten. En neemt ook een gerechtje mee voor de gezamenlijke avondmaaltijd, Potluck!

 

***Bij minder goed weer is alles overdekt met luifels***

Deze activiteit is Coronaproof! 


Klik hier om een plek te reserveren

Er is plek voor maximaal 6 vrouwen. ♥ 

19 t/m 21 maart 2021: Leemoven Workshop in het bos! 

 

‘We gaan dit weekend twee leemovens maken. Een grote waarvan we de massa maken van leembollen en een kleinere vervoerbare waar de massa van vuurvaste stenen wordt opgebouwd. Beide ovens krijgen een isolatie van leem met heel veel stro. De afwerking aan de buitenkant gaan we invullen met jullie creativiteit. Wordt het een vuurspuwende draak, een hollebolle gijs of iets abstracter, versierd met mooie motieven in natuurlijke pigmenten. Tijdens de workshop leer je hoe je een oven vanaf de grond af opbouwt en hoe je hem kan gebruiken. 

 

Extra: Bij deelname vanaf minimaal 9 personen bouwen we óók een eendagsoven, die is zaterdag klaar en dan bakken we daar zondag brood in!

 

Over Jaap Hogendoorn van Springlevend Verleden Historische Producties: 

Liefde voor geschiedenis zat er bij Jaap al jong in. Als kind verslond hij geschiedenisboeken en las hij graag spannende verhalen, bijvoorbeeld Fulko de minstreel, Oorlogswinter, Ronja de roversdochter, De gebroeders Leeuwenhart, boeken van Roald Dahl en keek hij eindeloos de tv-serie Floris met zijn held Rutger Hauer. Daardoor geïnspireerd maakt hij zijn eigen boog met pijlen, bouwde talloze hutten en vocht eindeloze duels uit met zijn broertjes. 

 

Na zijn schooltijd ging Jaap aan de slag bij Museumpark Archeon hij werkte als hoofd bouw- en meubelmakerij en coördinator voorstellingen. Archeon was zijn leerschool in de praktijk. Een speeltuin waarin hij zich oude ambachten als smeden, vlechtwerk, leembouw en leer- en houtbewerken eigen maakte en vrij kon experimenteren met het bedenken en uitvoeren van voorstellingen – hij verzorgde onder meer de dagelijkse gladiatorenshow en een reeks speciale themavoorstellingen. Daarnaast bouwde hij talloze houten meubels en gebouwen waarbij hij de bouw van fundering tot dak in eigen hand hield. Hierdoor ontwikkelde Jaap zich tot een multidisciplinaire duizendpoot met een hands-on mentaliteit die vol passie en enthousiasme altijd voor 100% kwaliteit en resultaat gaat. Neem ook zeker een kijkje op zijn website waar je meer kan zien van wat Jaap tegenwoordig allemaal doet: http://springlevend-verleden.com/

 

Leem is een prachtig natuurlijk bouwmateriaal. Dat zich uitstekend leent voor de bouw en afwerking van muren maar uiteraard ook voor de bouw van ovens en kachels. Leem is in hoge mate vuurvast en laat zich goed vormen. Anders dan cement droogt het niet chemisch uit maar aan de lucht. Daarom kan je het ook prettig met blote handen (en voeten) verwerken. Ongebakken leem is volledig herbruikbaar. Een beetje water erbij en het lost weer op.

 

We komen samen in het bosje van BosLeven. Een mooi stukje natuur in de buurt van Holten waar Nanda verschillende activiteiten organiseert. Denk aan Oerkookworkshops , BosFood catering en (kinder)activiteiten gericht op oude ambachten.

 

Je bent van harte welkom vanaf vrijdagmiddag 16u. om je slaapplek voor de nacht klaar te maken. Er zijn 2 tenttipi’s (3 personen per tipi). Een eigen tent of camper is ook welkom. Om 17.30u koken en eten we samen rondom het vuur. De avond is het moment om aan het vuur alvast samen te komen en elkaar te ontmoeten.

 

Na het ontbijt gaan we beginnen met eerst een kennismaking, een stuk theorie en dan snel naar de praktijk. Beide ovens kunnen grotendeels tegelijkertijd worden opgebouwd. Dat gaat ongeveer in deze volgorde: • Vloer – Ingang - Mal voor koepel maken uit zand - Massabollen maken en aanbrengen of stenen opmetselen - Isolatielaag aanbrengen - Start maken met afwerking (wellicht leuk om samen eerst wat ontwerpen te schetsen. Uiteraard alleen tekenen met leem en/of houtkool en okers ;-) 

 

 • De volgende dag verwijderen we de zandmal van de gemetselde oven en werken we de ovens verder af. Hierbij kunnen we dan onze creativiteit laten stromen. Als we zondag rond 16u klaar zijn ruimen we samen de boel op, kun je je eigen spullen bij elkaar zoeken en gaat ieder gevuld met opgedane kennis naar huis.

 

Kosten:

 

Vooraf € 200, = inclusief thee en 2 overnachtingen. 

* Iedereen neemt zelf eten mee. En voor de avonden een gerechtje voor bij de gezamenlijke maaltijd, Potluck!

 

* De €200,- is een startprijs. Daar moet nog wel wat bij. Hoeveel laten we graag afhangen van je eigen ervaring. Je mag na afloop zelf bepalen hoeveel jij het waard vind. 

 

Reserveren kan door HIER te klikken 

 

Er is plek voor maximaal 12 personen.

27/28 maart 2021: 2e Vrouwen Vacht Vilt Workshop in het bos! 

 

We vilten in 1 dag een prachtige zachte vacht van verschillende Nederlandse schapenrassen. We doen dit samen als groep vrouwen om net zoals onze voormoeders in verbinding te creëren. 

 

Hanna Christina verzorgd de workshop:

Hannah houdt zich de laatste jaren bezig met het vilten van schapenvachten. Omdat ze het belangrijk vond om prachtige natuurmaterialen als wol niet verloren te laten gaan en het mogelijk is een mooie vacht te creëren terwijl het schaap nog leeft. Na het hebben van een naai-atelier waarbij zij werkte met hergebruikte materialen, is wol op haar pad gekomen en sindsdien niet meer weg te denken. Na een aantal jaren werken met wol, brengt zij met bezieling dit werk graag over op anderen. Wol heeft een heilzame en verbindende werking, en het werken met een intentie kan je eigen vacht tot een prachtig kunstwerk en een stuk reflectie maken. Tijdens de workshop wordt er gewerkt in tweetallen, om elkaar te helpen met het zware rollen en omdat dat natuurlijk veel gezelliger is. 

 

We komen samen in het bosje van BosLeven. Een mooi stukje natuur in de buurt van Holten waar Nanda verschillende activiteiten organiseert. Denk aan Oerkookworkshops en BosFoodcatering voor feesten en partijen en (kinder)activiteiten gericht op oude ambachten. 

 

Je bent van harte welkom vanaf zaterdagmiddag 16.00u. om je slaapplek voor de nacht klaar te maken. Er zijn 2 tenttipi’s (3 personen per tipi). Een eigen tent of camper is ook welkom. 

Om 17.30u koken en eten we samen rondom het vuur. De avond is het moment om aan het vuur alvast samen te komen en met elkaar te delen zodat er al een vertrouwdheid met elkaar kan groeien om de dag erna samen te gaan werken aan de viltvacht.

 

Na het ontbijt begint de workshop. Deze is van 10-16 uur. Je leert in een kleine groep hoe je van schapenwol een grote viltvacht kunt maken met zeep, water en je eigen handen. Je eigengemaakte vacht neem je mee naar huis, samen met nieuwgeleerde technieken, zodat je thuis zelf aan de slag kunt met vachtvilten. We vilten een vacht van geschoren wol met een achter kant van wol vilt i.p.v. leer. Als we klaar zijn ruimen we samen de boel op en kun je je eigen spullen bij elkaar zoeken en gaat ieder vervilt en vervuld naar huis. ;-)

 

Kosten:€ 130, = inclusief materialen, thee en 1 overnachting. Je krijgt p.p. 1 muntje voor een drankje naar keuze.

 

* Iedereen neemt zelf eten mee. En een gerechtje voor de gezamenlijke avondmaaltijd, Potluck!

 

***Bij minder goed weer is alles overdekt met luifels*** 

 

Reserveer je plek HIER

 

Er is plek voor maximaal 6 vrouwen.